4 Ιουλίου 2013

"Περι έρωτος.."

Τελικά τα πιο ωραία πράγματα βρίσκονται εκεί που δεν το περιμένεις!
Έπεσε στα χέρια μου μία εφημερίδα από γνωστό μαγαζί με ρούχα, attrattivo και από περιέργεια (ντάξει κι επειδή βαριόμουν) ξεφύλλισα τις σελίδες.
Στην τρίτη σελίδα μου κίνησε την περιέργεια ένα άρθρο με τίτλο "ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ" από τον αρκετά γνωστό (για τις απόψεις του) δημοσιογράφο, Κώστα Βαξεβάνη.
Για να σας πω την αλήθεια ήμουν περίεργη και αφού το διάβασα θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας γιατί πραγματικά είναι από τα καλύτερα άρθρα που έχω διαβάσει περί έρωτα.

"ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ"

"Ο έρωτας είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να κάνεις λάθη. Και ο χειρότερος για να τα αντιμετωπίσεις. Η αιώνια αλήθεια του έρωτα αναπαράγεται από τις μεγαλύτερες ψευδαισθήσεις, μεγαλώνει με αμφίβολες υποσχέσεις και ορκίζεται σε μία μοναδικότητα που δεν είναι τίποτα άλλο από συνηθισμένη επανάληψη. Ωστόσο, ο έρωτας παραμένει πάντα πραγματικός.

Ένας φίλος συνηθίζει να λέει πως έρωτας είναι το διάστημα απ' τον έναν πόνο ως τον άλλο, που καλύπτεται από εφήμερη ευτυχία. Και ένας άλλος συμπληρώνει πως είναι ένα εφεύρημα για να έχουν δουλειά οι ζωγράφοι και οι ποιητές. Αλλά ποιος μπορεί να ζήσει χωρίς αυτόν τον πόνο, την "ενδιάμεση" ευτυχία ή έστω το εφεύρημα; Κάθε φορά ένας έρωτας έρχεται για να αποδείξει, ίσως, πόσο λάθος ήταν ο προηγούμενος. Αλλά αλήθεια είναι λάθος, ένα λάθος που είναι τόσο αναγκαίο; Πόσα τέτοια λάθη έχει η ζωή όλων μας;

Τον έρωτα δεν τον ενδιαφέρουν οι προσδιορισμοί. Του αρκεί που υπάρχει. Που ανασαίνει, που κοιτάει, που ζει με την ίδια πάντα βεβαιότητα ακόμη και αν ανατραπεί. Ο έρωτας δεν είναι δουλειά των φιλοσόφων. Ίσως οι φιλόσοφοι να είναι δουλειά του έρωτα.

Οι άνθρωποι μπορούν να πνιγούν μέσα σε αυτό το συναίσθημα. Να τους ξεβράσει το "γιατί" στην άκρη της ζωής. Μπορεί να τσακιστούν στα ίδια τα βράχια όπου κάθισαν για να απολαύσουν την ζωή. Αλλά δεν θα πάψουν να ερωτεύονται, είτε πρόκειται για τη Σοφία Λόρεν, κάποια Ιωσηφίνα ή τον Κουασιμόδο. Ο έρωτας εξαρτάται από τον υποκειμενισμό των ανθρώπων, αλλά θα παραμένει πάντα μία αντικειμενική τους ανάγκη.

Κινδυνεύει μόνο από ένα πράγμα. Την προσπάθεια των ανθρώπων να τον προσεγγίσουν με συνταγή. Μια συνταγή για να υπάρχει και να είναι αιώνιος. Από τότε που ανακαλύφθηκαν οι στήλες με συνταγές για τον έρωτα στα περιοδικά, ο έρωτας έπαψε να γράφει Ιστορία και γράφει βίπερ."


Issue 17
Spring-Summer 2013

2 σχόλια:

  1. πολυ ομορφο το αρθρο! (πως συνδυαστηκε ο βαξεβανης με το attrativo στο ιδιο περιοδικο δε καταλαβα! χαχα)
    το τελος μου αρεσε πιο πολυ..
    Κινδυνεύει μόνο από ένα πράγμα. Την προσπάθεια των ανθρώπων να τον προσεγγίσουν με συνταγή. Μια συνταγή για να υπάρχει και να είναι αιώνιος. Από τότε που ανακαλύφθηκαν οι στήλες με συνταγές για τον έρωτα στα περιοδικά, ο έρωτας έπαψε να γράφει Ιστορία και γράφει βίπερ.

    μπραβο πυο το ανεβασες!
    καλημεραα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα δεν έχεις και άδικο. Από ότι έγραφε στο editorial ήταν το τελευταίο του άρθρο σ αυτή την "εφημερίδα" .
      Να 'σαι καλά, καλησπέρα :)

      Διαγραφή